Klimmen en Klettersteigen

Je kunt in Liebana en de Picos klimmen en klettersteigen. Bij klimmen zeker je elkaar d.w.z. terwijl de klimmer klimt staat de zekeraar beneden aan de rots te zekeren. Hiervoor moet je een klimbrevet hebben. Maar je kunt natuurlijk ook een gids/instructeur boeken, hoe onervaren of ervaren je ook bent.

Klettersteigen / Via Ferrata

Via Ferrata, de naam zegt het al: Klimroute via grote metalen nieten die in de rotswand zijn geplaatst voor je handen en voeten. Tijdens het klettersteigen zeker je jezelf steeds met twee carabiners aan een metalen kabel die langs de route loopt.  De kabel zit om de paar meter verankerd in de berg.

Benodigdheden

Je hebt een klimgordel, helm en klettersteig setje nodig en, afhankelijk van de route, een katrol.  Als je de spullen niet hebt kun je ze huren en als je een gids boekt zit het materiaal er meestal bij in. Verder zijn wandelschoenen of sportschoenen met goed profiel handig. Voor de klimmers onder ons: ik vind zelf approach schoenen het handigst voor deze activiteit.

Waar?

Klettersteigen kun je op twee plekken doen:

Bij Camaleño (met het mooiste uitzicht op de Picos) of bij La Hermida (met de mooie hangbruggen), beide op ongeveer 15 minuten rijden vanaf de finca.

 

Afhankelijk van je ervaring kun je hier zelfstandig de routes volgen en eventueel spullen huren. Je kunt ook kiezen voor begeleiding door een gids.

Verschillende niveaus, voor beginners en gevorderden (K2, K4, K5).

Kosten: voor ongeveer €38 p.p. (afhankelijk van de grootte van je groep) boek je een gids, verzekering en spullen.

Als je zelfstandig gaat klettersteigen en eigen spullen hebt is het gratis. En een klettersteig-setje huren kost €15.

Klettersteigen picos de europa
klettersteigen La Hermida potes

Klimmen:

De Picos de Europa staan bekend als een van de plekken met de beste rotsen om te klimmen. In haar wanden liggen fantastische klimroutes verscholen. Nog niet door iedereen ontdekt en daardoor kun je hier nog genieten van een klim in alle rust. Er zijn talloze opties voor sportklimmen en traditioneel klimmen, met of zonder gids.

Er zijn verschillende zones waar je kunt klimmen, een aantal zijn dichtbij de finca maar voor een aantal midden de Picos heb je meer dan een dag nodig: je krijgt er dan een huttentochtje bij, ook geweldig!

Rond Urriellu (Naranjo de Bulnes)bijv.: hiervoor moet je 2 dagen rekenen (een dag om er te komen en een dag om te klimmen en terug te lopen, met een overnachting in refugio de la Vega de Urriello)

Rond Vegarredonda (Peña Santa, Cebolledas, Argaos, Poyones…etc) hetzelfde verhaal met de volgende hut: refugio.

Bij La Hermida (20 min vanaf de finca, richting Santander) kun je bijv , behalve klettersteigen, ook klimmen. Je klimt hier in een grote kloof. Het voordeel is dat je het voor een paar uur kunt doen, er geen dagen voor nodig hebt, want je rijdt er zo naar toe. Het nadeel is dat het, doordat het niet zo hoog ligt, middenin de zomer erg warm is. De beste tijd om te klimmen in dit gebied is de lente of de herfst.

Digitale Gids

Bij je reservering van de finca ontvang je automatisch toegang tot de digitale gids van de finca. Daarin vind je niet alleen alle info over je accommodatie maar ook over bezienswaardigheden en activiteiten in het dorp en de regio. Zo kun je op tijd je reis voorbereiden, activiteiten plannen en eventueel gidsen reserveren of topo’s bestuderen. In deze app staan ook tips over de inhoud van je rugzak, welke schoenen geschikt zijn en bijv. exercises ter voorbereiding van je trip.  

Ben je geen gast van de finca en heb je dus geen toegang tot de digitale gids? Veel van de outdoor activiteiten kun je ook boeken via onze tourdesk.

Verblijf in La Finca Roja

Wil je als basis op de finca verblijven? La Finca Roja bestaat uit drie accommodaties. Kijk hier voor meer info.

klimmen Picos de Europa