bergsport picos de europaBergwandelen en huttentochten door de Picos de Europa in Noord-Spanje.

Het is geweldig om door dit grillige mysterieuze berggebied te lopen, tijdens een eendaagse tocht of een huttentocht.  En klimmen kunnen we er ook, sportklimmen in het dal en de kloof, trad klimmen overal, ook hoog in de Picos de Europa. Met of zonder gids.

Op veel routes in de Picos is het flink stijgen en dalen dus kies je route goed uit als je beginner bent of met jonge kinderen loopt.

Hoewel er hele mooie wandelingen zijn direct vanuit de finca of vanuit het dorp, als je echt de hoogte van de Picos in wilt is het een aanrader om met de kabelbaan te starten of naar een ander startpunt te rijden met de auto.

Heb je informatie, spullen of een gids nodig? alles is makkelijk te regelen via de app van de finca.

Digitale Gids

Bij je reservering ontvang je toegang tot de digitale gids van de finca. Daarin vind je niet alleen alle info over je accommodatie maar ook over bezienswaardigheden en activiteiten in het dorp en de regio. Zo kun je op tijd je reis voorbereiden, uitjes plannen en eventueel gidsen reserveren. In deze app staan ook tips over de inhoud van je rugzak, welke schoenen geschikt zijn, exercises ter voorbereiding van je trip, routes voor bergwandelen en huttentochten, met en zonder gids. 

Wil je als basis verblijven in de finca aan de rand van Potes?  La Finca Roja bestaat uit 3 accommodaties. Kijk hier voor meer info.

Let op: De kabelbaan Teleferico Fuente De is vlakbij de finca en een van de grooste attracties in de Picos dus vaak druk. Het is een prima startpunt voor bergwandelen en huttentochten. Via de digitale gids kun je online van tevoren kaartjes met een tijdslot reserveren. Open van 10:00 tot 18:00 uur (15 min voor sluiting gaat de laatste rit omhoog) en rond Pasen en in de zomer wat langer (hoogseizoen zelfs vanaf 8:00 uur).

Kies je voor je een meerdaagse wandeling? Check dan van tevoren of er plaats is in de hut(ten) en maak een reservering. Heb je een NKBV pas? Dan krijg je korting op je overnachtingen.

wandelen picosHutten:

Vega Urriellu: de grootste hut en bij het icoon van de Picos: Naranjo de Bulnes. Eenmaal aangekomen heb je daar ook nog verschillende opties om te lopen en klimmen. Ongeveer 730 m. stijgen vanaf Fuente De.

Collado Jermoso: kleinere gezellige hut op spectaculaire plek. Ongeveer 1000m stijgen vanaf Fuente De of vanaf de hut Vega Urriellu.

Refugio La Terenosa is een leuke kleine hut (max 20 slaapplaatsen), vlakbij een parkeerplaats (40 min lopen?), leuk als tussenstop of als je met kleine kinderen loopt.

Helaas zijn er regelmatig reddingsacties nodig in de bergen. Zorg dat je weet wat je doet. Laat ook iemand weten waar je bent en wanneer je verwacht terug te zijn.

En dat je de juiste spullen bij je hebt.

Have fun & be safe!

La Ruta del Cares

Wat ook heel populair is, en weer wat anders dan het gebruikelijke bergwandelen en de huttentochten, is deze schitterende wandeling door de kloof van de rivier El Cares: La Ruta del Cares. Vertrekpunt is Poncebos, ongeveer een uur rijden vanaf de finca. Zorg dat je er vroeg bent. Er is weinig parkeergelegenheid en het wordt erg druk vanaf een uur of 10:00 uur.

Het is smal maar vlak terrein dus ook met kinderen goed te doen. Er is ergens bij een brug een punt waar je naar beneden kunt klauteren voor een picknick met een verfrissende duik in het kristalheldere turkooise water.

DE MEREN VAN COVADONGA

Een andere highlight in de Picos in Asturië zijn de meren van Covadonga. Het is een populaire toeristische bestemming. Er zijn twee meren: het meer van Enol en het meer van La Ercina. Beide meren zijn omgeven door bergen en dat maakt ze erg mooi om te zien. Het La Ercina meer is door de mooie pieken op de achtergrond het meest spectaculair van de twee.

Vanaf de parkeerplaats zijn er verschillende routes te lopen. Je kunt enkel de meren bezoeken. Het is echter ook mogelijk om rondwandelingen te maken waar je ook om de meren loopt en het landschap achter de meren bezoekt. De wandelingen worden aangegeven met streepjes op de rotsen.

Een bezoek aan alleen de uitzichtpunten van de meren gaat over aangelegde trappen en heuvelachtig pad.

De wandeling naar de meren is goed te doen met kinderen. Ook met een buggy zijn deze te bezoeken al moet je dan wel over de weg lopen. De rondwandeling is voor kleine kinderen wellicht wat te zwaar. Het is wel af en toe flink klauteren. Deze is niet toegankelijk voor buggy’s.

ETEN EN DRINKEN

Bij de meren zijn er meerdere eet- en drinkgelegenheden. Deze bevinden zich aan de weg bij het Enol meer. In het dorp Covadonga vind je meerdere eet- en drinkgelegenheden. Cangas de Onis biedt veel restaurants en bars.

Onderweg naar de meren van Covadonga kom je ook nog langs een aantal uitzichtpunten waarvan Mirador del Reina de mooiste en bekendste is. Als je met de eigen auto gaat, kun je hier bij stoppen. Als je de bus neemt (zie Route en parkeren meren van Covadonga) wordt hier niet gestopt.

DE HEILIGDOMMEN VAN COVADONGA

De meren van Covadonga ontlenen hun naam aan de plaats Covadonga. Deze is met name bekend om haar heiligdommen. Er staat een mooie basiliek boven op een heuvel, wat een mooi plaatje oplevert. Bijzonder is de Santa Cuevas. Een heilige grot waar een hele kerk in is gebouwd en diensten worden gehouden. Onder de grot vind je afhankelijk van het seizoen ook nog een waterval en een fontein met 7 spuiters. Achter de kapel loopt de grot nog door tot aan de straat waar je door kunt lopen naar de Santa Maria la real de Covadonga basiliek. Het interieur van de basiliek is sober. De basiliek en de grot liggen dicht bij elkaar. Je hoeft niet heel veel tijd uit te trekken voor een bezoek aan de heiligdommen van Covadonga.