Één van de highlights in de Picos in het Asturische deel zijn de Lagos de Covadonga, oftewel de meren van Covadonga. In combinatie met de Santa Cueva de Covandonga, waar de reconquista begon. Het is een populaire toeristische bestemming.

De MEREN

Er zijn twee meren: het meer van Enol en het meer van La Ercina. Beide meren zijn omgeven door bergen en dat maakt ze erg mooi om te zien.

Vanaf de parkeerplaats zijn er verschillende routes te lopen. Je kunt enkel de meren bezoeken maar het is ook mogelijk om rondwandelingen te maken waar je ook om de meren loopt en het landschap achter de meren bezoekt.  De wandelingen worden aangegeven met streepjes op de rotsen.
De wandeling naar de meren is goed te doen met kinderen. Ook met een buggy zijn deze te bezoeken al moet je dan wel over de weg lopen. De rondwandeling is voor kleine kinderen wellicht wat te zwaar. Het is wel af en toe flink klauteren. Deze is dus niet toegankelijk voor buggy’s.

ETEN EN DRINKEN

Bij de meren zijn er meerdere eet- en drinkgelegenheden. Deze bevinden zich aan de weg bij het Enol meer. In het dorp Covadonga vind je meerdere eet- en drinkgelegenheden. Bovendien biedt Cangas de Onis veel restaurants en bars.

DE HEILIGDOMMEN VAN COVADONGA

Er staat een mooie basiliek boven op een heuvel, wat een mooi plaatje oplevert. Bijzonder is de Santa Cuevas. Een heilige grot waar een hele kerk in is gebouwd en diensten worden gehouden. Hier zou ooit het tij zijn gekeerd door de Moren te verslaan en de reconquista zijn begonnen.

ROUTE EN PARKEREN MEREN VAN COVADONGA

In principe zijn zowel de plaats als de meren van Covadonga met de auto te bezoeken. Echter in het hoogseizoen, worden de wegen gesloten en is het niet meer mogelijk om met de eigen auto te rijden. Het is makkelijker om de bus te pakken vanuit Cangas de Onis naar beide plaatsen (ongeveer 1 uur). Zeker als het wat drukker is. Deze bussen rijden af en aan. In Covadonga zelf zijn weinig parkeerplaatsen en de route naar de meren gaat via een smalle weg waar ook koeien en geiten lopen. Daarnaast passeren er regelmatig bussen en moet je langs de afgronden gaan manoeuvreren om ze er langs te laten.

*Er zijn vijf parkeerplaatsen waar je je auto neer kunt zetten. Je betaalt hiervoor een klein bedrag (2 euro of zo). De bussen vertrekken vanaf P1. Dus voor de beste zitplaatsen kun je het beste hier naar toe rijden. Bij P1 in de stationshal kun je een ticket kopen die de hele dag geldig is (8 euro ongeveer). De bussen stoppen bij de meren, Covadonga en de vijf parkeerplaatsen. De bussen starten vanaf 9.00 uur. Des te vroeger je bent, des te meer kans op een parkeerplaats.
*Check voordat je gaat even de webcam van de meren. Het zou zonde zijn om de hele reis de ondernemen en je dan alleen maar mist ziet.