Het is eind december 2019. Het contract is getekend, de overdracht is geweest en kerst is voorbij.

3e kerstdag stappen we in de auto richting Spanje, de jongens en ik. Op weg naar ons eigen huis in Spanje, het voelt nog ongelooflijk. Jasper en Siebe hebben het alleen op foto’s gezien en ik ben er welgeteld twee keer geweest, maar nog nooit zelf, zonder makelaar of de vorige eigenaar. Gelijk maar een lekker tussenstop-hotel getest, want deze route zullen we wel vaker gaan rijden. Het wordt Novotel, Bordeaux Lac en dat bevalt goed, handige locatie, lekker zwembadje en goed eten.

De volgende middag komen we aan bij de finca. Ik wil deze week graag van alles in gang zetten voor de verbouwing, maar vooral hier even zijn met de jongens. Ben zo benieuwd hoe ze het gaan vinden. Ik hoop natuurlijk dat ze nog een heel leven zullen gaan genieten van de bergen, het dorp en de finca zelf. Nu nog met mij (ze zijn 15) maar later met vrienden en misschien ooit met hun gezinnen. En generatie op generatie..jaja, ik weet het, er zitten een hoop variabelen in en niets is zeker. En niets hoeft natuurlijk.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

We hebben een fijne week in Potes. Het bovenhuis (later appt 2) is prima bewoonbaar. De bedden zijn opgemaakt als we aankomen en de verwarming staat aan, heerlijk. We testen natuurlijk ook gelijk de pelletkachel uit, gezellig. Met hulp van Clara en Fonsin is de afgelopen week de wifi aangelegd wat erg gewaardeerd wordt door mijn pubers. We proberen een hoop restaurantjes uit waaruit Casa wordt verkozen als beste hamburger-tent. En Oud en Nieuw brengen we met z’n 3en door op de bank terwijl we naar Claudia de Breij kijken. De herinneringen aan 2014 komen langzaam terug bij de jongens als we de gondel omhoog nemen, Fuente De, al was er die zomer geen sneeuw. De rest van de tijd? Afspraken met architecten, opzichters, aannemers, de bank, gemeente..Fonsin helpt me weer enorm met contacten, aanbevelingen en tips en wat is iedereen flexible en behulpzaam, zelfs in de kerstvakantie dus. Samen loodsen ze mij door de wirwar van Spaanse wetgeving en leren mij om te gaan met de vergunningaanvragen en wat je kunt verwachten van verschillende instanties. Ik heb eerder wat bouwprojecten gedaan in Nederland maar het werkt toch allemaal net wat anders, niet beter of slechter…anders. Ze maken zich wel een beetje zorgen om mijn Nederlandse strakke planning, maar ik ben gewend om met Latino-culturen in Mexico en Guatemala te werken, dus dat komt wel goed denk ik. Alles wordt in gang gezet met het doel 1 sept klaar te zijn. 1 maart wil ik starten. Voor die tijd moet er een aannemer zijn gekozen en materialen zijn besteld, en de verbouwings-vergunningen moeten rond zijn. Ik twijfel nog even of ik mijn bekende Polen uit Nederland mee zou nemen, maar beslis uiteindelijk toch om juist alles met lokale mensen te doen. Zij weten hier de weg en kennen de lokale obstakels. Bovendien is de gemeenschapszin groot, alles draait om relaties, en ook na de verbouwing zal ik de mensen nodig hebben. Goed voor het dorp en goed voor ons.

In januari en februari vanuit huis de voorbereidingen voor de start van de verbouwing: bouwtekeningen, moodboards, vergunningaanvragen en offertes van aannemers. Renovatie van het bovenhuis,  een appartement maken van het benedendeel (nu bodega), en een chalet maken van de schuur (voorheen bakkerij). En dan kunnen we begin maart starten dus op naar Potes. Samen met Masja (mijn zus) een paar dagen om de start van de verbouwing te vieren met het lokale team. Tijd om met z’n allen taart te eten en een base in te richten met koffie, stoelen en natuurlijk alle moodboards en bouwtekeningen aan de muur. Mas is hier nog niet eerder geweest en we genieten natuurlijk ondertussen van de restaurantjes en de omgeving: in Potes op het terras in de zon in ons T-shirtje en bovenaan de gondel liepen we door de sneeuw, die een paar dagen later weer verdwijnt. Ook hier geldt ‘Maart roert zijn staart’. Ik zou ongeveer één keer per maand naar de finca gaan om de verbouwing te monitoren. Dat loopt anders. Masja en ik waren komen nét voor de lockdown terug, 13 maart. Vervolgens duurt het heel lang voor de grenzen weer open gaan..

Tete, de aannemer, gaat er flink tegenaan. In de loop van de eerste golf zijn er allerlei corona-obstakels maar de verbouwing heeft geen moment helemaal stil gelegen. De communicatie met alle betrokkenen en het monitoren van de verbouwing moet nu allemaal op afstand. De beschikbaarheid van materialen is soms beperkt en het transport moeizaam, alles wordt beïnvloed door de corona-situatie. Niet alles gaat helemaal zoals ik had bedoeld en daar kom ik dan soms net iets te laat achter, maar goed, iedereen doet ontzettend zijn best. En positieve verassingen zijn er ook, als mensen meer doen dat ze hoeven te doen. Wat ben ik blij dat we elkaar allemaal hebben ontmoet die eerste dagen van dit project, daar drijven we nu op! Hoewel ik echt mijn best doe om alles zo duidelijk mogelijk te omschrijven in de opdracht, het contract, toelichtingen met foto’s enzovoorts zijn er natuurlijk toch wat misverstanden en onvoorziene kosten, stress..maar uiteindelijk komen we er wel weer uit.