door Suzanne Rotteveel

     

Bilbao

Met het Openbaar Vervoer naar Bilbao

Wie niet wil vliegen en de tijd heeft om te reizen kan heel goed met het Openbaar Vervoer naar Spanje. Het is in 1 dag te doen (ongeveer 15 uur) maar het is ook heel relaxed om een tussenstop te maken in Zuid Frankrijk. Dan kom je de volgende dag een beetje fris aan. 

Ik heb gekozen voor Bordeaux en bleef er direct een dagje hangen want ik kende de stad nog niet. En dat was een goede keuze want het is een typisch Franse kustplaats met dito charme. En vanaf Parijs is het maar 2,5 uur met de trein. Als je dus een beetje op tijd vanuit Nederland vertrekt, kun je aan het eind van de dag al aan een lekkere 🍷(Bordeaux) 😜 zitten met uitzicht op de Middellandse zee. 

Vanaf Bordeaux met de bus verder

Gek genoeg reis je vanaf Bordeaux sneller met de bus naar Spanje dan met de trein. Busmaatschappij ALSA biedt veel goed geprijsde tickets met zelfs een mogelijkheid om ook de stoel naast je te boeken voor slechts €6 (tenminste, in Corona tijd). De rit van Bordeaux naar Bilbao duurt 5 uur. Het zijn prima bussen met wc aan boord. Sommige ook uitgerust met tv schermen. Niet heel luxe maar voor 5 uur goed te doen. 

Terugreis

Je kunt natuurlijk kiezen voor een busrit naar Bordeaux en vandaar weer de trein naar Parijs nemen, maar je kunt ook met ALSA in één keer door naar Parijs met de nachtbus (voor wie goed tegen een gebroken nacht kan haha!). 

Of… je stapt onderweg nog even uit bij San Sebastián, tegen de Franse grens, een geweldig leuke badplaats met ontzettend lekkere tapas Pinxtos genaamd. Aanrader!!! En tussen San Sebastián en Bordeaux is het slechts twee uur reizen. 

Kortom, afhankelijk van je tijd en beschikbare budget valt er veel te kiezen en te beleven terwijl je onderweg bent met als eindbestemming natuurlijk het heerlijke Potes! 😉

NB De tickets voor Frankrijk en Spanje heb ik bij lokale maatschappijen geregeld via handige apps: Omio en ALSA. Tickets NL>Parijs via NS International. Hoe eerder je boekt hoe goedkoper! In die apps kun je ook je ticket bewaren. Hieronder de apps die ik gebruikt heb om de reizen te regelen.

Hieronder mijn reisschema van september 2021 met op de heenreis een stop in zowel Bordeaux als San Sebastián. Veel plezier!

Reisschema

Zaterdag 25 sept Haarlem > Bordeaux

Zondag 26 sept > Bordeaux – San Sebastian

Maandag 27 sept > San Sebastian

Dinsdag 28 sept > San Sebastian – Bilbao

Woensdag 29 sept > San Sebastian 

Donderdag 30 sept > Bilbao

Zaterdag 2 okt > Bilbao – Potes

Za t/m Za 9 okt > Potes

Zaterdag 9 okt > Potes – Bordeaux

Zondag 10 okt > Bordeaux – Adam

Zaterdag 25 september 

Treinreis Haarlem – Paris Gare du Nord 07:55 – 11:35 (ticket in app van NS International)

Van Paris Nord naar Montparnasse met 

Metro lijn 4 

(richting Mairie de Montrouge)

 Metro richting Zuid west Frankrijk en Spanje. Zie ook https://www.b-europe.com/NL/Stations/Overstappen-Parijs Tickets kun je ook al in de barrijtuig van de Thalys kopen.

 

Treinreis Paris Montparnasse 1ET2 – Bordeaux Saint Jean 15:52 – 17:56 (ticket in Omio app)

Zondag 26 september

Busreis Bordeaux Saint Jean – San Sebastian 17:15 – 20:30 (ALSA busvervoerder) tickets in apple Wallet

Dinsdag 28 september

Busreis San Sebastian – Bilbao 9:45 – 11:05 (apple Wallet)

Treinstation Bilbao Estacion de Abando, plaza circular 2 

Bus : Termibus Gurtubay 1

Terugreis
Zondag 10 okt > Bordeaux Saint-Jean – Paris Montparnasse 11:04 – 13:13 (ticket in Omio app en apple wallet)

Zondag 10 okt van Paris Montparnasse naar Paris Nord via metrolijn 4 naar 

Metro lijn 4 

(richting Porte de Clignancourt)

Zondag 10 okt > Treinreis Paris Nord – Haarlem 16:26 – 20:05 (tickets in de NS International app of iCloud)