picos de europa bergketenPicos de Europa

Bergweiden in alle kleuren groen met grazende half-wilde koeien en paarden en grillige bergtoppen als decor. Nauwe kloven waar nauwelijks zonlicht doordringt en geen plant groeit. De Picos de Europa: één groot wandeldorado met het magische gevoel boven de wolken te lopen over de ruige rotsen waar de Picos zo om bekend staan.

De Picos de Europa waren het eerste wat zeelieden zagen vanaf zee als ze terugkwamen uit Amerika. Hoewel de bergen niet eens zo hoog zijn, was de bergketen door de ligging vlak bij de Atlantische Oceaan een belangrijk ijkpunt. Tot voor enkele jaren was dit vooral een geliefde vakantiebestemming van veel Spanjaarden, maar inmiddels zijn de Picos ook ontdekt door Nederlanders. In juli en augustus hoor je op de markt van het bergdorpje Potes nu ook Nederlands om je heen. Gelukkig zijn er nog steeds stille plekjes waar je uren kunt wandelen zonder iemand tegen te komen.

De bergketen bestaat uit drie bergmassieven:

  • Andara; het oostelijke massief, met als hoogste top de Torre Santa de Castilla (2596 meter)
  • Urrieles; het centrale massief, met als hoogste top de Torre de Cerredo (2648 meter)
  • Cornión; het westelijke massief, met als hoogste top de Morra de Lechugales (2444 meter)

De centrale en westelijke bergmassieven worden van elkaar gescheiden door de anderhalve kilometer diepe kloof van de rivier de Cares.

De rotsen zijn bijna allemaal van kalksteen en glaciale krachten hebben bijgedragen aan een opmerkelijk gebied van alpine karstverschijnselen. Het gebied is populair bij klimmers en bergwandelaars. Er is een netwerk van goed onderhouden hutten. De bekendste plek om te klimmen is de Picu Urriellu oftewel El Naranjo de Bulnes.

Daarnaast zijn er een aantal bergmeren, waaronder de meren van Covadonga.

De Picos de Europa herbergt vele van de diepste grotten in Spanje, waaronder de Torca del Cerro del Cuevon (−1589 m), Sistema del Trave (−1441 m) en de Pozo Madejuno (−1255 m). Er worden nog steeds nieuwe grotten ontdekt en de grotten worden nog steeds onderzocht.

De Picos herbergt een, in aantal achteruit gaande, groep herders die in de zomer vanuit de valleien de bergen in trekken met hun schapen en geiten. Het gebied is ook bekend om zijn pikante kazen, zoals de Queso de Cabrales die traditioneel worden gerijpt in de grotten.

Het kenmerkendste dier van de Picos de Europa is de Cantabrische gems, in het Spaans: rebeco. In de afgelegen gebieden vindt men bruine beren en wolven. De alpenkraai, de buizerd en de vale gier zijn vrij algemeen. Er zijn vele beschermde dieren, zoals de lammer gier, het auerhoen en de eerdergenoemde bruine beer.

Er kunnen meerdere soorten bomen in het gebied gevonden worden, waaronder beuken en steeneiken

Digitale Gids

Bij je reservering van een verblijf bij La Finca Roja ontvang je automatisch toegang tot de digitale gids. Daarin vind je niet alleen alle info over je accommodatie maar ook over bezienswaardigheden en activiteiten in het dorp en de regio. Zo kun je op tijd je reis voorbereiden, activiteiten plannen en eventueel gidsen reserveren of topo’s bestuderen. In deze app staan ook tips over de inhoud van je rugzak, welke schoenen geschikt zijn en bijv. exercises ter voorbereiding van je trip.  

Ben je geen gast van de finca en heb je dus geen toegang tot de digitale gids? Veel van de outdoor activiteiten kun je ook boeken via onze tourdesk.

Verblijf in La Finca Roja

Wil je als basis op de finca verblijven? La Finca Roja bestaat uit drie accommodaties. Kijk hier voor meer info.