Activiteiten

In het centrum van Potes vind je naast de kerk het toerisme-kantoor. Daar kun je wel wat informatie krijgen. En op de weg naar Potes ben je waarschijnlijk langs het grote moderne bezoekerscentrum van de Picos gekomen in Tama, direct langs de weg, naast het sportveld. Daar is een vaste tentoonstelling over het natuurgebied Picos de Europa.

 

Centro de Visitantes del Parque Nacional de Picos de Europa

Avd. Luís Cuevas, 2-A (Carretera Gral.) Finca SOTAMA E-39584 Tama, Cillórigo de Liébana

De verschillende tentoonstellingshallen vormen een reis door de kenmerken van het landschap van het Nationaal Park, zijn geomorfologie, fauna en vegetatie, zijn rivierennetwerken en de relatie tussen mens en natuur.

Bezoekuren:

Het hele jaar open van 9.00 tot 18.00 uur, behalve op 1 en 6 januari en 24, 25 en 31 december.

In alle gevallen is het laatste uur van toegang tot het centrum een ​​half uur voor sluitingstijd.

Telefoon kantoor Tama: +34 942 730555 

 Rondom La Finca Roja is van alles te doen, vooral als je van de bergen houdt:

Ga voor een prachtig uitzicht over de Picos omhoog met de gondel Fuente De. Verder kun je vlakbij de finca klimmen, klettersteigen, tokkelen, bergwandelen, huttentochten maken, speleologie, canyoning, (E-)mountainbiken, paardrijden, kajakken, raften, en als er sneeuw ligt toerskiën of sneeuwschoenwandelen. Voor skiën op pistes moet je iets verder rijden. Over al deze activiteiten en meer vind je info in de HelloHere app waartoe je automatisch toegang krijgt bij je reservering. Die kun je downloaden op je telefoon zodat je alle info over je appartement bij de hand hebt, informatie over het dorp met alle bezienswaardigheden en leuke restaurantjes, maar ook allerlei wandelroutes, klimspots en andere bergactiviteiten. Gidsen regelen, alles kan via de app. Veel van de activiteiten kun je echter nu al boeken via deze link, ook als je niet bij de finca verblijft: https://lafincaroja.tourdesk.es/Tour

Als je terug komt op de finca kun je genieten van het zwembadje, de trampoline en luieren op je ligbed of in je hangmat.

Maar er is meer dan de bergen. In 10 minuten wandel je over het rechte pad van de finca naar het oude centrum van Potes, een dorpje uit de 9e eeuw met prachtige oude vestingen en kerken uit de tijd van de Romeinen en middeleeuwse huisjes, binnen de stadsmuren kriskras door elkaar en heel dicht op elkaar.  Je kunt er een stadswandeling maken, gebouwen bekijken of de wandeling langs de rivier volgen die dwars door Potes loopt. En tussendoor kun je natuurlijk genieten van de winkeltjes en alle leuke restaurantjes, barretjes en terrassen. Bij warm weer is het ook altijd lekker om in de rivier in het dorp af te koelen, bij het watervalletje.

Taalreis

Vrijdag 5 april – zondag 15 april 2024 Spaans [...]

Paardrijden

Hier worden buitenritten aangeboden door prachtige landschap met uitzicht op de bergen. Je kunt een rit boeken voor jong en oud en voor elk niveau.

Bergwandelen en huttentochten

Het is geweldig om door de grillige mysterieuze Picos te lopen en klimmen. Op veel routes in de Picos is het flink stijgen en dalen dus kies je route goed uit als je beginner bent of met jonge kinderen loopt.

Wellness

Bij het beroemde Hotel Balneario de la Hermida kun je op allerlei manieren van het thermale water genieten. Bovendien zijn er vele andere behandelingen te boeken.

Quad rijden

Kijk even op www.picosxtreme.com als je wilt quad rijden door de bergen. Maar let op: hier moet je wel 16 jaar zijn én een auto-rijbewijs hebben.

Skiën

Los Picos de Europa is beschermd natuurgebied waar geen pistes mogen worden geprepareerd. Voor ski-pistes moet je daarom ruim anderhalf uur rijden.

Parapente

Nét buiten Potes op de route naar Fuente De vind je (een beetje verscholen) Club Rural, Centro de Vuelo Picos de Europa. Hier kun je parapenten, een tandemsprong met een instructeur die je precies zegt wat je moet doen.

Mountainbiken

De Picos zijn steile bergen waardoor er helaas geen beginners-routes zijn. Zelfs rond Potes hebben wij die iig nog niet gevonden. Vind jij ze wel? Laat het ons dan even weten.

Klimmen en klettersteigen

Klimroute waarbij je jezelf zekert langs een op de route aangelegde (meestal metalen) kabel. De kabel zit om de paar meter verankerd in de berg zodat je bij een val geen lang stuk naar beneden klettert.

Kanoën & Raften

In Panes kun je in 2-persoons kano’s de Cares-Deva rivier 12 km af peddelen. 200 jaar geleden was dit nog de belangrijkste vorm van transport in deze streek. De omgeving is schitterend, met kleine versnellingen/watervalletjes en vanaf het water bekijk je het natuurschoon weer vanuit een ander perpectief.

Canyoning & Caving

Zowel bij Canyoning als Caving (speleologie) werk je je via watervalletjes een weg door een rivier in een kloof, glijend, lopend, abseilend, springend en zwemmend. Bij caving is de rivier ondergronds, in grotten.

4WD tours

Als je met de 4WD de bergen in trekt kom je natuurlijk verder dan met een gewone auto en het is ook wat avontuurlijker. En de gids kan je van alles vertellen over wat je om je heen ziet. Je kunt kiezen voor pure 4x4 tours of een combi maken met een wandeling. 

Pesaguero Casa de la Naturaleza

Het is een 17e-eeuws herenhuis, onlangs gerestaureerd, dat jarenlang het stadhuis van de gemeente was en waarin je een permanente tentoonstelling vindt van de natuurlijke elementen die de regio Liébana kenmerken.

La Soldreria

Vlakbij de finca aan het eind van het weggetje waar Potes begint vind je onze favoriet. Hier is het goed toeven, zowel ‘s middags als ‘s avonds om Mediterraan, Europees, Spaans te eten en daarna voor drinks en gezelligheid tot een uur of 01:00.

Bar Los Camachos

Deze leuke, kleine Spaanse bar wordt gerund door Segundo Camacho en zijn vrouw Camino. Segundo verzorgt de wijngaard en maakt de wijn van La Finca Roja.

Casa Cayo

In het populairste kleine straatje van Potes ligt dit authentiek Spaanse restaurant van de gebroeders Cuyo. Informeel aan een sta-tafel, comfortabel aan tafel zittend of aan de bar.

Casa Cabo

Jasper en Siebe hebben alle hamburgers getest die we vonden in Potes (maar zijn nog niet bij En la Higuera geweest;). Hun favoriete restaurant voor hamburgers is Casa Cabo.