Markt in PotesVergeet ook de ambachtelijke lekkernijen niet als de heerlijke kazen, worst, ham en natuurlijk de wijn, cider én orujo waar deze streek om bekend staat. Er zijn wijnproeverijen, een orujo festival en ga ook eens gaan kijken bij de kaasmakerij.

 

Kaas

Het dal Liébana, waar Potes de kern van is, staat bekend om haar kaas. De meest typische kaas van de regio heet TresLeches oftewel 3 kazen. Gemaakt van koeienmelk, geitenmelk en schapenmelk. Ik vind zelf de schapenkaas het lekkerst maar dat is natuurlijk heel persoonlijk ;)

Op de route naar Fuente De kom je door langs de kaasmakerij Quesaria Rio Deva (Calameño). Daar haal ik altijd een paar kaasjes bij Bisi. Ze zal het leuk vinden als je langs komt. Je kunt daar op bepaalde tijden ook de kaasmakerij toer doen.

 

Worst & Ham

Voor de lekkerste ambachtelijke worst en andere embutidos kun je het best terecht bij carniceria Juanito (calle San Roque 5) in het centrum van Potes. Doe de groeten aan Fonsin ;)

 

Wijn en Orujo

In de wijngaard van de finca groeien twee soorten druiven: Mencia en Jerez. Van de oogst van beide wordt vino de Liébana gemaakt. Onze wijnboer heet Segundo Camacho. Hij verzorgt onze wijngaard, oogst en maakt de wijn. Datzelfde doet hij voor meerdere wijngaarden in deze omgeving. De wijn en orujo van de verschillende wijngaarden schenkt hij o.a. in zijn bar in het centrum van Potes (zie bar los Camachos). Orujo is een beroemde plaatselijke drank. De crema de orujo van Segundo, vernoemd naar zijn oom Mariano Camacho, heeft al meerdere prijzen gewonnen en de mooie fles is o.a. bij Los Camachos in de bar te koop.

 

Liébana-wijnen (vino de tierra) worden geproduceerd in het gebied dat bestaat uit de gemeenten Pesaguero, Potes, Camaleño, Cabezón de Liébana, Vega de Liébana en Cillorigo de Liébana. De meeste zijn rood en worden gemaakt in slechts 4 wijnmakerijen. Deze IGP bevindt zich in een bergachtig gebied met vochtige en koude klimaten die het mogelijk maken om een ​​risicovolle wijnbouw uit te voeren, met onmogelijke plantages.

Bij de wijnp[roeverij van Bodega Picos de Cabariezo kun je (op afspraak)  een rondleiding krijgen, wijn én gin proeven, en natuurlijk de lekkerste mee naar huis nemen.

 

Markten

Elke maandagochtend is er markt in Potes waar je allerlei lokale lekkernijen kunt kopen, op het plein naar de grote parkeerplaats.